Mikä ihmeen Gutenberg? WordPressin uusi editori devaajamme syynissä

WordPress-julkaisujärjestelmän Gutenberg-editorin julkaisusta on nyt kulunut vuosi. Gutenbergia odotettiin WordPress-piireissä pelonsekaisin tuntein kuin vuosituhannen vaihdetta. Käyn tässä blogissa läpi, mikä tämä paljon odotettu ja samalla pelätty Gutenberg on ja mitä sillä voi tehdä. Lopussa plussat ja miinukset!

Alkuun kaihdettu editori nousi kehityttyään suosioon

Gutenberg on WordPressin uusi sisältöeditori. Se mahdollistaa häiriöttömän kirjoitusympäristön, jossa kirjoittaja voi keskittyä olennaisimpaan, eli kirjoittamiseen.

Vuosi sitten Gutenbergistä puhuttiin paljon, sillä sen julkaisua kiirehdittiin, vaikka sen kehittäminen oli vielä selvästi kesken ja siinä oli paljon bugeja. Siksi WordPress-kehittäjät ympäri maailman pelkäsivät, että heidän rakentamansa sivustot hajoavat, kun Gutenberg julkaistaan.

Moni otti Gutenbergin julkaisun yhteydessä käyttöön Classic Editor -lisäosan, joka esti Gutenberg-editorin käyttöönoton ja näin myös mahdolliset uuden editorin tuottamat ongelmat. Gutenbergin kehittäjät jatkoivat kuitenkin editorin työstöä, ja kun kehitys oli tarpeeksi pitkällä, hyppäsi yhä useampi WP-toimittaja mukaan Gutenberg-kelkkaan – niin mekin Paper Planesilla. Eikä internet tuhoutunutkaan.

Gutenbergia käyttämällä lopputuloksen näkee jo rakennusvaiheessa

Olennaisin muutos WordPress-käyttäjän ja -kehittäjän näkökulmasta on Gutenbergin lohkot (blocks). Lohkot ovat modulaarisia sisältöelementtejä, joita voi käyttää niin artikkelien kirjoittamiseen kuin WordPressin sivujen luomiseenkin.

Perinteisessä editorissa on mukana perusmuotoiluun tarkoitetut työkalut, kuten tekstin lihavointi, kursivointi ja otsikkotyylien lisäys. Tämän lisäksi artikkelien hallintapaneelissa voi olla erilaisia datakenttiä tekstille, kuville ja monille muille valinnoille. Perinteistä editoria käyttäessään ei välttämättä tiedä, miltä mikäkin elementti tulee näyttämään itse sivustolla.

Gutenberg-editorin uudet lohkot ovat visuaalisia sisältöelementtejä, jotka näyttävät hallintapaneelissa samalta kuin sivustolla. WordPress-käyttäjän onkin aiempaa helpompi rakentaa esimerkiksi uusi sivu haluamillaan elementeillä, koska lopputuloksen näkee sitä mukaa kun sivua rakentaa. Käyttäjän ei siis tarvitse enää arvailla, miltä sivu julkaisun jälkeen näyttää.

Paper Planesilla Gutenbergia on jo käytetty useamman sivuston toteuttamiseen, ja uusi editori on otettu ilolla vastaan. Siirtyminen Gutenbergiin oli sinänsä helppoa, sillä olemme muutenkin tottuneet toteuttamaan sivustot modulaarisesti.

Gutenbergin plussat ja miinukset:

+ Häiriötön kirjoitustila blogien ja artikkelien kirjoitukseen

+ Lohkojen visuaalisuus auttaa hahmottamaan monimutkaisempiakin sivustorakenteita

+ Paljon valmiita sisältölohkoja

+ Laskeutumis- ja kampanjasivujen rakentaminen on helppoa

Käyttöliittymä vaatii totuttelua

Editorissa on bugeja

Räätälöityjen lohkojen kehittämiselle ei vielä ole standardisoituja tapoja

Jos tarvitsette apua Gutenbergin tai minkä tahansa WordPressiin liittyvän haasteen kanssa, kääntykää meidän puoleemme! Meiltä saat WordPress-sivustot ja sivustojen uudistukset sekä tarvittaessa esimerkiksi koulutuksen Gutenbergin käyttöön sivustoprojektin yhteydessä.

Ota yhteyttä sivuillamme tai vaikka saman tien Villeen: 0503489297 tai ville.pelttari@paperplanes.fi.

Muuta kiinnostavaa