Ihana, kamala etäily – 5 vinkkiä etätyöhön

Paper Planesilla etätyö on ollut normaali osa työntekoa yrityksen perustamisesta asti. Nykyisin osa tiimin jäsenistä tekee etätyötä myös pysyvämpänä ratkaisuna: Web Developer Olli Pohjolainen työskentelee Tampereelta ja sisältösuunnittelija Sanna Tolmunen Minnesotasta käsin. Lue heidän kokemuksistaan ja poimi vinkit onnistuneeseen etätyöhön!

Koodausta Tampereen ihmemaassa

Web Developer Olli Pohjolainen:

”Työskentelen etänä Tampereelta. Paper Planesin Helsingin toimistolla käyn joka maanantai, kun viikko aloitetaan yhdessä käymällä jokaisen työtilanne läpi. Päivinä, joina on enemmän kuin yksi tai kaksi palaveria tulen usein toimistolle. Kasvotusten palavereista saa enemmän irti ja kommunikointi on helpompaa kuin online-palavereissa, joissa tulee helposti oltua hieman kuuntelijan roolissa.

Yhteydenpito kollegoihin onnistuu muuten helposti Slackin tai Google Hangoutsin avulla. Pikaviestisovellukset eivät tosin välitä keskusteluiden kaikkia nyansseja. Viestin lähettäjällä ja vastaanottajalla täytyy olla silmää tälle, jotta väärinkäsityksiltä vältytään. Myöskään työtä tauottavat ja arkea piristävät kahvipöytäkeskustelut eivät välity etätyöläisille.

”Etänä pystyn keskittymään pitkiä pätkiä työn tekemiseen ilman häiriöitä.”

Minulle työskentely etänä sopii kokonaisuutena erittäin hyvin. Koodaaminen vaatii yleensä syvää keskittymistä, jonka saavuttaminen toimistolla voi olla haastavaa. Etänä pystyn keskittymään pitkiä pätkiä työn tekemiseen ilman häiriöitä.”

Sisältösuunnittelua Superior-järven rannalla

Sisältösuunnittelija Sanna Tolmunen:

”Olen työskennellyt syksystä 2018 etänä Yhdysvaltojen Minnesotasta, Duluthin kaupungista käsin. Tänä aikana olen ehtinyt saada hyvän käsityksen toisella aikavyöhykkeellä työskentelyn iloista ja suruista – jotka usein kulkevat käsi kädessä.

Aikaero Suomen ja Minnesotan välillä on kahdeksan tuntia. Kun aloittelen aamulla työpäivääni, lopettelevat muut päiväänsä Suomessa. Tällä järjestelyllä ehdimme olla samaan aikaan linjoilla pari tuntia päivässä. Yhteinen aikaikkuna mahdollistaa tehokkaat briiffit ja tilannekatsaukset, joiden jälkeen minulla on keskeytyksetön loppupäivä edessä suunnittelu- ja kirjoitustyön parissa.

Etuna eri aikavyöhykkeessä on keskittymisrauhan lisäksi se, että voin auttaa iltavuorolaisena kollegoita ja asiakkaita. Kun tunnit uhkaavat loppua vuorokaudesta Suomessa, on niitä vielä jäljellä täällä Yhdysvalloissa. Nautin myös mahdollisuudesta käyttää sekä suomen että englannin kieltä ja hyödyntää molempien markkina-alueiden tuntemusta.

”Nautin mahdollisuudesta käyttää sekä suomen että englannin kieltä ja hyödyntää molempien markkina-alueiden tuntemusta.”

Etätyön kurjin puoli on yksinäisyys. Kun päivittäisiä kahvihetkiä ei jaeta, uupuu työstä paljon luonnollista kanssakäymistä. Olen kuitenkin ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin tiimi voi rakentua Slackin ja muiden välineiden avulla. Tästä kiitos ei tietenkään kuulu pelkästään välineille, vaan upealle tiimille, joka on nähnyt muuttoni maailmalle ennen kaikkea mahdollisuutena. Hyvä ja avoin viestintä on kaiken A ja O. Pikaisetkin statuspuhelut ja juttutuokiot ovatkin ehdottoman tärkeitä.

Etätyöskentely on siis ihanaa ja kamalaa. Olen saanut reissata ja tehdä töitä niin New Orleansin lämmöstä kuin Michiganin pakkasistakin. Vaakakupin positiivisen puolelle kallistaa lopulta molemminpuolinen luottamus. Paper Planesilla minuun on aina luotettu, eikä kukaan epäile työpanostani, olin sitten Helsingin toimistolla tai täällä Minnesotan mailla.”

Ollin ja Sannan top 5 vinkit etätyöhön:

  1. Kommunikoi, kommunikoi, kommunikoi: Slack, Skype, Trello, mikä onkaan valintasi, käytä sitä mieluummin liikaa kuin liian vähän. Muista, että vivahteet eivät välity tekstissä – ainakaan ilman sopivaa emojia.
  2. Sovitut säännöt: Milloin linjoilla, miten ilmoitetaan, ettei olla linjoilla, miten pidetään tiimi kartalla projektien etenemisestä? Yhteiset ääneen sanotut ja kirjatut pelisäännöt estävät väärinkäsitykset ja pitävät pyörät pyörimässä.
  3. Ergonomia: Sohvalla makoilu tai huonosti säädetty työtuoli eivät rasita satunnaisina etäpäivinä, mutta kun etätyöt ovat pääsääntöinen työtapa, on ergonomiaan syytä panostaa.
  4. Pyhitä työtila: Työt sujuvat parhaiten, kun käytössä on mukava tila, joka on varattu työskentelyyn. Oikea tila virittää mielen työntekoon ja auttaa keskittymään.
  5. Ilo irti mahdollisuuksista: Etätyö on usein yksinäistä puurtamista, joten ota ilo irti sen mahdollisuuksista. Inspiroidu mökkimaisemissa työskentelystä tai uuden kahvilan testaamisesta.

Muuta kiinnostavaa