Parjattu PowerPoint

Kun kahdeksan vuotta sitten liityin Facebookiin, ensimmäisiä asioita, joita siellä tein, oli “PowerPoint on perseestä!” -nimisen ryhmän perustaminen. Ryhmän nimi kuvasi karkeasti mutta viiltävän tarkasti nuoren suunnittelijan tunteita kyseistä ohjelmaa kohtaan. Suunnittelijoiden keskuudessa kun PowerPoint-työt olivat jo silloin saaneet kaikkein rasittavimpien tehtävien maineen.

Keräsin ryhmääni muutamia sitaattejakin, jotka henkivät samaa turhautuneisuutta. Esimerkkinä tämä: ”It’s like a plastic banana… Looks good but provides no nutritional value or sustenance.”

– O-5, National Capital Region

Mieli on sittemmin muuttunut. Satojen tehtyjen PowerPoint-esitysten kokemuksella voin sanoa, että PowerPoint voi todella tuoda lisäarvoa ja lihaa luiden ympärille. Esitykset ovat olleet aivan laidasta laitaan pieniä, keskikokoisia ja suuria. Eräänkin kerran olin työryhmässä, joka lähetettiin New Yorkiin työstämään ja esittämään erään suomalaisen matkapuhelinvalmistajan tuotelanseerausesitystä.

Viisi vinkkiä PowerPointin kesyttämiseen

Kun luot PowerPoint-esitystä, tärkeintä on muistaa, että et tee esitystä itsellesi vaan yleisöllesi. Kalvot eivät ole muistilista asioista, jotka sinun pitää sanoa, vaan niiden tehtävä on havainnollistaa ja kiteyttää viestisi, jotta yleisö pystyy paremmin yhdistämään näkemänsä kuulemaansa. Esittämistä ja käsikirjoitusta kannattaa siis hioa ja harjoitella ainakin yhtä paljon kuin itse kalvojen tekemistä.

Matkan varrella olen oppinut viisi asiaa, jotka haluan jakaa:

1. PowerPoint taipuu moneen

PowerPointiin pystyy tekemään esityksen sisäisen navigaation. PowerPointilla pystyy tekemään hyvännäköisiä animaatioita. PowerPointilla pystyy tekemään prototyypin nettisivusta. Kyse on vain mielikuvituksesta ja ohjelman toimintatapojen opettelusta.

2. Kiteytä

Pyri aina siihen, että yksi kalvo kertoo vain yhden asian. Jos on mahdollista, niin kalvo saisi sisältää vain yhden sanan, lauseen tai kuvan. Vaihda ranskalaiset viivat listaksi sanoja, kuvia tai ikoneita, jotka esittäessäsi selität. Jos kalvo kuitenkin sisältää ranskalaisia viivoja, varmista, että ne ainakin liittyvät samaan asiaan. Muista perussääntö, että kaikkea ei tarvitse kirjoittaa kalvolle, edes lähetettävässä esityksessä.

3. PowerPoint-esitysten ei tarvitse olla rumia

Monen suomalaisen ensimmäinen käsitys PowerPointista on, että se oli se työkalu, jolla hassuteltiin koulussa tekemällä rumia animaatioita teksteihin jne. Kuitenkin kun esityksen tekee oikein, sen saa näyttämään kauniilta, selkeältä ja jopa liikkumaan nätisti.

4. PowerPoint sopii kaikille

PowerPoint on ohjelma, jonka perusominaisuudet hanskaa kuka tahansa. Peruskäyttöä voidaan kuitenkin helposti ohjata ammattimaisempaan suuntaan, kunhan pohja asettaa sopivat raamit. Kun pohja on luotu ammattilaisen toimesta, voi tyyliteltyä tekstiä, kuvia ja muuta sisältöä muokata tai tuottaa kuka tahansa.

5. Yksinkertainen on kaunista

Kaikista hienoimmat esitykset, joita olen tehnyt, ovat erittäin yksinkertaisia. Animaatiot ovat pelkistettyjä, mutta huolella mietittyjä. Kuvat ovat rauhallisia ja muun sisällön kanssa sopusoinnussa.

Muista siis nämä vinkit, seuraavan kerran kun avaat PowerPointin ja hahmottelet ajatuksiasi kalvoille.