Kun sateenkaarilogot katoavat

Monilla yrityksillä, meilläkin, sateenkaaren värit ovat vilkkuneet logoissa Pride-viikon ajan. Pride on ilon juhla – se aika, kun baarit ja taidenäyttelyt täyttyvät seksuaalisuuden ja sukupuolen kirjojen riemusta ja saa olla luvan kanssa oma itsensä. Yhdenkään ihmisen ei kuitenkaan soisi menevän kaappiin Pride-viikon jälkeisen arjen koituttua. Miten siis voit varmistaa, että työpaikkasi kulttuuri ottaa sateenkaari-ihmiset huomioon?  Miten teet toimistostasi turvallisen paikan kaikille? Tässä viisi vinkkiä.

1. Älä oleta.

Heteronormatiivisuus ja cis-sukupuolisuus ovat normeja syystä. Normien ymmärtäminen ja myöntäminen kuitenkin auttavat purkamaan niitä.

Itse kukin meistä hyppää normien ohjaamina tahattomasti nopeisiin johtopäätöksiin. Kun esimerkiksi kuulemme miespuolisen työkaverimme puhuvan ”puolisosta”, oletamme herkästi kyseisen siipan olevan nainen ja saatamme alkaa kysellä avovaimosta lisää. Kielessämmä on kuitenkin monia mahtavia sanoja, kuten ”hän” (tai suomalaisittain ”se”) tai ”kumppani”, joita käyttämällä et virheellisesti sukupuolita ketään.

Älä tee olettamuksia, vaan kuuntele ja usko kerrasta, kun vaikkapa uusi kollegasi kertoo sinulle nimensä tai sukupuolensa.

2. Kuinka monta niitä sukupuolia olikaan?

Kaikki eivät sovi dualistiseen sukupuolikäsitykseen, ja liian perinteiset sukupuoliroolit tekevät elämästä yksiselitteisen ankeaa. Sukupuoleen viittaaminen työpaikoilla on usein muutenkin turhaa ja alentavaa (”Kuulkaas tytöt, mennäänks pojat?”).

Voit purkaa normeja esimerkiksi sukupuolineutraaleilla pukuhuoneilla ja vessoilla. Mieti myös työpaikan rooleja uusiksi: äijien ei tarvitse laittaa työpaikan IT:tä kuntoon ja kertoa härskejä vitsejä keskenään tai akkojen siivota toimiston keittiötä iltapäivisin.

3. En tiedä, mutta otan selvää.

Jos jokin asia tuntuu hämärältä, kysy kohteliaasti tai selvitä asia itse luotettavista lähteistä, kuten SETAn sivuilta.

Muista toki, ettei kenenkään elämän tarkoituksena ole vakuuttaa, saati auttaa sinua ymmärtämään omaa seksuaalisuuttaan, sukupuoltaan tai muuta henkilökohtaista asiaa. Eikä varsinkaan työpaikalla.

Kannattaa muistaa, että monien sateenkaari-ihmisten elämästä menee todella iso osa ihmisten olettamien purkamiseen tai niiden keskellä elämiseen (esimerkiksi keskiaikainen ajatus siitä, että biseksuaali nainen ”paranee” ja muuttuu heteroksi, jos seurustelee miehen kanssa tai samansukupuolisten suhteissa on aina jompikumpi ”se mies”).

Toiset keskustelevat mielellään aiheesta kuin aiheesta töissäkin – tai ainakin äftereillä. Toisilla taas saattavat väsymys ja turhautuminen nousta pintaan kysymyksistä. Huomaa, että sinulle tämä voi olla se ainoa kerta, kun rohkenet asiasta kysäistä. Toiselle se saattaa olla sadas kerta, kun hän vastaa samaan kysymykseen. Kaikki eivät halua keskustella seksuaali- tai sukupuoli-identiteetistään työpaikalla. Sateenkaari-ihmiset kun toki ovat samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin.

Pyri olemaan inhimillinen ja empaattinen: vaikka et ymmärtäisi toisen parisuhdetta tai sukupuolta, ei se tee siitä väärää. Yritä aina nähdä ihminen kaiken takana, johon voit suhtautua ystävällisyydellä.

4. Luo turvallista tilaa.

Toimistollamme on onnistuttu luomaan sellainen ilmapiiri, jossa sateenkaari-ihmisten tuntuu olevan helppo puhua (tai olla puhumatta) seksuaalisuudestaan.

On vaikea sanoa tarkasti, mistä tämä johtuu. Merkittävässä osassa on kuitenkin kunnioittava ja ystävällinen keskustelukulttuuri. Huonoja ja hyviä vitsejä heittävät kaikki (toivottavasti), mutta tietty kollegan kunnioitus heiluu kaiken kommunikaation yllä.

Yksilön rooli on valtava – mielestäni meillä Papruilla kaikki tajuavat oman, tärkeän roolinsa työpaikan hyvän ja kunnioittavan hegiksen luomisessa. Yksinkertaisimmillaan tämä voi näkyä esimerkiksi päivittäisessä, työtehtäviin liittyvässä palautteenannossa. Tai sitten juuri siinä hetkessä, kun joku astahtaa kaapista ulos ensimmäisen kerran ja reaktiot ovat neutraaleita ja kunnioittavia.

Kun sateenkaariasioista puhutaan, osa meistä ahdistuu. Mitä jos reagoin ”väärin”? Mitä jos sanon jotain typerää? Kannattaa kuitenkin muistaa, että paras tilanne on, kun joku kertoo omasta parisuhteestaan, deittailustaan tai sukupuolestaan lounaalla ilman, että siitä tulee sen kummempi numero.

Kannattaa muistaa, ettei oma nolostuminen ”väärin” sanomisesta ole kuitenkaan asian pihvi – turvallisempaan tilaan pyrkiminen on.

Ja jos ja kun mokaat, sano anteeksi ja siirry eteenpäin. Kaikki me olemme ihmisiä, eikä se, että sateenkaariasioista puhutaan ääneen, tarkoita sitä, ettei ”mitään saa enää sanoa”.

Siltikin…

5. Älä kerro niitä homo- tai lesbovitsejä työpaikalla.

Vaikka ne olisivat tosi hyviä.

__

Tässäpä vinkit, toivottavasti niistä on apua. Jätä sateenkaarilippu esille toimistollasi vaikkapa koko vuodeksi, jotta muistaisit, etteivät sateenkaari-ihmiset painu maan alle Pride-värien kadottua yrityksien logoista.