Joululahjavinkit luoville

Kun joululahjan saajapuolena on ihminen, joka tekee töitä nokkelien tekstien ja kuvien kanssa, pitäisi myös lahjan olla erityisen oivaltava. Tässäpä siis vinkkilista viime hetken lahjoista tekstityöläisille ja kuvanikkareille. Näiden lisäksi kannattaa aina muistaa eri hyväntekeväisyysjärjestöjen aineettomat lahjat, jotka ilahduttavat ketä hyvänsä.

Visuaalisille tyypeille

 

Stuart Tolley et al.: Min
Kaunis, kepeä kirja sopii koristamaan kaikkien graafikoiden kahvipöytää, mutta löytyypä siitä myös oikeita oivalluksia kuvallisesta kerronnasta sekä tietysti upeita kuvia.

David McCandless: Knowledge is Beautiful

Knowledge is beautiful

Kaikille infograafien kanssa töitä tekeville sopiva lahja – tieto ei ole koskaan ollut näin kaunista. Voit antaa kirjan mukana vinkin McCandlessin nettiprojektiin.

Austin Kleon: Steal Like an Artist
Kleon esittelee kirjassaan kymmenen digiajan teesiä, joiden tarkoitus on opastaa lukijoitaan paremmiksi taiteilijoiksi aikana, jona mikään ei ole enää omaperäistä.

Mikäli halajat antaa DVD-lahjan, suosittelemme esimerkiksi seuraavia visuaalisesti täräyttäviä teoksia:
Terry Gilliam: Brazil (1985)
Alfred Hitchcock: Vertigo (1958)
Wes Anderson: Grand Budapest Hotel (2014)
Tom Ford: A Single Man (2009)
Fritz Lang: Metropolis (1927)
Robert Wiene: Tri Caligarin kabinetti (1920)

Dan Clowes: Patience
Fantagraphicsin julkaisema albumi ilmestyi tämän vuoden maaliskuussa ja on sarjakuvavisiönäärin pisin sarjakuvaromaani. Ghost Worldista parhaiten tunnetun sarjakuvataiteilijan uusi romaani käsittelee teemoja valtavasta yksinkertaiseen, ulottuvuuksien välisestä matkailusta ihmisten väliseen kiintymykseen.

Fontshop
Tee ystäväsi elämästä yksinkertaisesti tyylikkäämpää ja kauniimpaa ja osta hänelle kauniita fontteja. Esimerkiksi Fontshop ja monet muut kaupat myyvät niitä.

Kirjoittajille

 

Lynda Barry: What It Is

What It Is
Barryn vallankumouksellinen kirja opettaa ideointia ja ennen kaikkea saa lukijan aivosolut muljahtelemaan. Parhaiten kirja avautuu, kun siitä lukee pienen osion kerrallaan. Barryn omaelämänkerralliset tarinat ovat todella liikuttavia ja ajatuksia herättäviä, mutta kirjan jännittävintä antia ovat kollaasisivut täynnä monimutkaisia kysymyksiä mielestä, inspiraatiosta ja muistoista.

Brian Eno ja Peter Schmidt: Oblique Strategies
Tämä korttipakka on mahtava lahja kaikille itseään kunnioittaville kirjoittajille ja taiteilijoille ylipäätään. Korttipakka on ollut paikalla muun muassa edesmenneen David Bowien levyjen nauhoituksissa, joten tämä katu-uskottava inspiraationippu sopii varmasti ilahduttamaan ystävääsikin. Korttipakkojen hinta saattaa olla melko korkea, mutta onneksi se löytyy nykyään digitaalisessa muodossa.

Ted Chiangin novelli, Story of Your Life novellikokoelmasta Stories of Your Life and Others, ja leffalippu Denis Villeneuven Arrival-elokuvaan
Kaikki (ainakin kielitieteilijät) ovat aina tienneet, että lingvistit rokkaavat ja vielä pelastavat tämän maailman. Koska ystäväsi ovat älykkäitä ja trenditietoisia, he toki haluavat lukea kirjan ennen elokuvan katsomista. Yhden arvostetuimmista scifi-kirjallisuuden palkinnoista, Nebulan, napannut novelli (2000) ja kehuttu elokuva (2016) kertovat avaruusolioista ja kielitieteilijästä, joka saa tehtäväkseen kommunikoida niiden kanssa.

Ed Piskor: Hip Hop Family Tree
Kirjasarjaa voi suositella muillekin kuin hip hop -faneille. Vaikka Family Tree onkin monen kirjan kokoelma, se kuvaa hienosti prosessia jossa valtavasta kokonaisuudesta tarinoita, historiaa ja yksityiskohtia luodaan tiivis ja hauska kokonaisuus. Piskorin antropologinen suurteos kuvaa hip hopin historiaa 70- ja 80-luvuilla. Samalla se onnistuu esittelemään myös sarjakuvien historiaa: piirrosjälki ja kuvitukset on tehty matkien kirjan kuvaamien aikojen tekniikoita.

Andy Maslen: The Copywriting Sourcebook
Markkinointihenkisen kirjoittamisen perusteoksia, joka kannattaa ostaa kaikille siitä kiinnostuneille.

Parempaan ja rennompaan arkeen

 

Headspace App
Meditaation merkitys ihmisen hyvinvointiin on ollut viime aikoina tapetilla. Osta siis lahjaksi ystävälle tai läheiselle mielenrauhaa Headspace-sovelluksen muodossa. Headspace lupaa 10 minuutin harjoituksilla parempaa ja rennompaa elämää. Sivusto ja sovellus tarjoavat myös silmäkarkkia.

Lee Crutchley: How to Be Happy (Or at Least Less Sad)
Mitäpä jos lahjoittaisit kaamoksen keskelle tehtäväkirjan, joka ei lupaile korjata ketään, mutta toimii perspektiivin tuojana ja piristäjänä? Kirja koostuu lähinnä lyhyistä kirjoitustehtävistä, joita lukijan on tarkoitus yksinään pohtia ja täyttää. Plussana tietenkin se, että kerrankin on kirja, johon saa luvan kanssa kirjoittaa itse.

Ed Catmull: Creativity, Inc.

Creativity, Inc.
Pixarin johtajan teos luo toivoa siihen, että aktiivisella panostuksella luovuuden määrä organisaatiossa voi lisääntyä, eikä sen tarvitse kuihtua, kun organisaatio kasvaa.

Papershop
Papershopin verkkokauppa tarjoaa kauniita ja ilahduttavan keveitä pöytä- ja seinäkalentereita piristämään toimistoa kuin toimistoa.

Marja-Liisa Manka ja Marjut Manka: Työhyvinvointi
Kirja tarjoaa jonkin verran teoriaa, mutta sen parasta antia ovat tehtävät, joiden kautta työhyvinvointia voi lisätä työpaikoilla. Manka ja Manka korostavat kirjassaan konkreettisten tekojen merkitystä. Työhyvinvointi siirtää vastuun työhyvinvoinnista kaikille työyhteisön jäsenille eikä pelkästään esimiehille.

Ólafur Arnalds ja Alice Sara Ott: The Chopin Project
Arnalds tunnetaan parhaiten televisiosarja Broadchurchin musiikkien tekijänä. The Chopin Project tarkastelee säveltäjälegendan musiikkia uudesta näkökulmasta ja esittelee raikkaita ja moderneja versioita Chopinin suurien tunteiden kappaleista. Vinyyli sopii pimeiden tammikuun iltojen melankoliaan tai tarkkuutta vaativan työn taustamusiikiksi.

Paper Planes toivottaa kaikille lämmintä ja oivaltavaa joulua!